Monday, November 29, 2010

..............

aku sangat bercelaru sekarang ni.  dalam otak aku ni da berselirat segala urat2.  takde migraine, tapi kepala ni rasa teramat berat mcm kena hempap dengan batu belah batu bertangkup.  kalau lah boleh aku keluarkan kepala otak aku ni dari tempat nya, mesti bentuknya da berubah menjadi sebesar gajah.  boleh bayang cemane benda alah sebesar gajah nak duduk dalam kepala aku???  gila.  memang boleh gila tak lama lagi selagi tak usai semua ni.  tak tau lah kalau orang lain mcm mana berhadapan dengan masalah mcm ni.  mungkin bagi kebanyakan orang, benda ni perkara kecik je.  tapi untuk aku, tak boleh nak terima dah tekanannya.  sebab? kelembutan hati aku yang melampaui batas punca terbesar dalam hidup.  ye, sila lah gelak dengan ayat itu.  lembut hati tak bermakna aku ni orang baik.  there comes the problem.  hai lah hati....hai lah akal....kenapa korang tak boleh nak seiring?  ada baik nya kalau aku ni jd orang yg keras hati.  for the least, i can be clear with what i want.  kejam pun kejam lah.  mcm lah keadaan skang ni tak cukup kejam.  sama aje result nya.  tapi lebih susah mcm ni sebab aku yang rasa terseksa untuk orang lain.  damn good!  dan sekali lagi terasa amat bodoh sebab masalah yang aku create sendiri, aku sendiri jugak yang merungut2 akhirnya..........

Thursday, November 25, 2010

New Boss!~

hai!  my new boss da mula keje starting hari isnin hari tu.  my old boss da transfer.  patut da kene transfer from July hari tu da, tapi sebab dia keje bagus sangat....kene la dia pimpin kami sampai November! haha...padan muka dia.  (takdela, actually the new boss further degree master then tak habis lagi by the time my old boss tu naik pangkat, so tak pasal2 la org tu kena tanggung 2 kerja.)  so, skang bahagian ni di bawah kepimpinan baru.  masih baru sangat, so tak tau lagi apa result nya.  this section menuntut seorang boss yg penuh sifat kesabaran sepanjang masa.  because whatever happen in Jabatan nanti, bahagian ini adalah bahagian yg paling mudah untuk dipersalahkan!  so, nasib2 lah sape yg dpt keje di sini ye.

so, the ex-boss sudah gembira lah, terlepas sudah beban yg dia tanggung selama 2 tahun ni.  stress tau tgk dia.  asyik kena hentam saje...  sampai dpt penyakit darah tinggi lah.  =(  his new job at the new place, dia kata, relaks skit lah.  bukan sebab takde keje, tp ruang lingkup kerja dia tu, perlu kan dia banyak membaca saje.  pastu ofisnya pun jauh dari HQ so the stress pun away skit lah kan.  takpelah, apa2 pun we here wish you good luck all the way and will remember you as a great boss ever!  thanks for your leadership.  terima kasih juga kerana menyerap segala kemarahan DG tanpa menghamburkan semula kemarahan tersebut kepada kami.  FYI, dia adalah seorang boss yg sangat back up anak2 buah dia.  TQ boss!

boss baru...so far tak nampak sebarang unsur2 keberlagakkan lagi...hahaha!  okay la.  tp nampak mcm suka jugak minit surat kat aku.  bertambah lah keje i lepas ni u....!  =D  tp mmg patut lah pun kan, SYMP.  kena pegang.  masa aku menaip post ni sebenarnya ade keje yg aku patut buat.  tp entahlah mood kerja tu tak mau datang la.  (gila keje ikut mood...not nice hokey! tp aku buat jugak...) 

it's just that yg aku nak story.  ok la dpd belog ni terbiar sepi je kan.  tp, y lah aku rasa post ni boring???

Monday, November 15, 2010

Today Is The Day.....

............i became 25!  yey.  tua lagi untuk tahun ini.  Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas dan pintu taubat masih terbuka....ahha hahaha.  betul ape.  aku bukan lah seorang yang warak suci.  jadi, masa yg masih ada ni selagi boleh kita usaha untuk ke arah itu, kenapa tidak?  takut rasanya bila fikir masa suntuk, amal takde.  mcm mana aku nak kembali kepada Nya?  dalam keadaan apakah aku sewaktu tiba waktu aku harus menghadapNya?  semoga aku dapat 'kembali' kepadaNya dalam keadaan yg sempurna. Aminnn.  itu permintaan hati aku untuk selamanya. 

just a few minutes more left for me for this day.  Thank You Allah for all Your gifts that i've had!

Monday, November 8, 2010

weeksss

hari ni mood menaip dtg lagi.  almost a week menaip dgn jari telunjuk yg tak sempurna.  tercedera dek kerana kesungguhan membersihkan dan merenovasikan ruang kerja ku di ofis.  thanks to the 'new mama' here yg tlh berjaya mengerahkan aku bergerak mengemaskan kandang aku yg comot ni.  setelah 2 tahun memulakan karier di sini ini lah 1st time aku bersihkan tmpat aku.  hehe...termalu sekejap.  takpe, change for good, kenapa nak malu.  waktu mengemas2 tu org yg lalu lalang semua pandang je, and ada yg siap 'sound'.... "mcm ni ke tmpt p.a???" wahwahwah....sangat ikhlas kan.  perasaan aku? err, aku ada perasaan ke? i don't give a damn to what people gonna say!

so, minggu lps adelah semangat kerja yg fresh.  new look.  and baru aku perasan minggu lps 3 hari berturut2 aku pakai baju hijau pergi ofis! haha.  dahlia go green!  gambar ofis? oh minta maaf lah ye.  tidak di snap.  tapi kemas lah dari biasa walaupun tidak secantik tmpt kawan2 lain kan.  cuma tak pasti boleh bertahan berapa lama je kekemasan nye itu.  aku kan comot!

minggu lps juga adalah birthday my dad yg ke-62.  happy birthday abah!  sorry, tak wish on that day.  tp dah pesan kat mak dah the day before.  dah beli something for him. cuma tak dapat nak bagi lagi sebab tak balik kampung even last week ada cuti yg panjang.  tak tau lah kenapa, tapi mood nak blk kampung tu takde langsung.birthday present kawan baik aku pun aku br je bagi last week. birthday dia? err...bulan Julai yg lepas. hahaha.  dia duk tuntut je hadiah dia kat aku tu...tp aku asyik suh dia bersabarrrr aje.  (sebenarnya, bajet takde!)  ada 1 kes, bday present my other friends yg ke-23 aku bagi sewaktu dia dah berumur 25! beli dah lama...tp buat pekasam! ahah!

this week punya cerita?  tak tau lagi what's going to happen.  next week? my 25th birthday.  hehe.  not feeling anything.  time goes by jugak.  bukan boleh stop kat 25 tu je (selagi Allah bagi aku bernafas di bumiNya ni lah kan).  status single tu pun masih lagi dipegang dengan kemas though dlm hati teringin jugak nak berubah.   =)  tapi, nanti2 lah.  at this time aku masih confuse dengan keadaan diri sendiri.  masih confuse on what i really want.  sekejap nak mcm tu, sekejap nak mcm ni.  aku sendiri pun pening dengan diri sendiri.  susah nak buat keputusan rupanya walaupun hanya untuk diri sendiri.  

rindu kat mak abah ni.  tu la...minggu lepas punya cuti ngengada tak nak balik kampung!  takpe, nasib baik minggu diorg nak datang sini.  ada kenduri kawen katanya.  yippieee!!! ok lah.  tak sabar nak tunggu hujung minggu.

Monday, November 1, 2010

hai!


quite a long time tak menulis entri di sini.  tp tu pun nasib baik tak sampai setahun lagi.  hehe.  sepanjang tak menaip di keyboard ni aku just go thru belog org lain aje.  baca, baca dan baca...aku mmg spesis rajin membaca kan?  sila lah "percaya"!  =D

aku malas nak fikir nak luah kan pasal apa.  dan aku tak rajin nak mencari materials out there yg useful utk dimasukkan sebagai intipati.  mood utk berblogging dah hilang kut.  tapi, nak let go pun sayang.  just like fb lah.  berfesbuking pun dah malas.  update status sebulan sekali je kut!  haha.  tu pun ntah hape hape. kalau berfesbuking pun same je la mcm blogging ni, baca status org aje.  then mana kwn2 yg masih mengingati diri ini, adelah yg tinggal kan komen kat my wall...and ada yg sudi bertegur sapa di ruangan chatting.  terima kasih ye kerana masih mengingati aku sbg kwn.  

aku penuhi hidup aku dgn aktiviti-aktiviti biasa.  pergi kerja, balik kerja... pergi gym (kadang2 je...bkn sbb aku malas, tp sbb org yg jaga gym tu yang malas da bukak gym tu! hehe ), makan...makan...errr makan lagi.  lepas tu, keluar...cari makan.  ahha ahahahaaa.  ok, tak lah 24/7 makan kan...er, tengok tv, doing house chores... tu je lah.  baring, tidur...dating...ops! yang itu, sudah lama tak buat!  sungguh tenang kehidupan aku kan?  ngeehehe.  

secara emotionally nya....emosi aku tengah tak menentu sekarang.  my lovelife not doing so well.  tak, kitorg tak gaduh.  takde masalah pun...tp tu la, mungkin sebab takde masalah tu yg menjadi masalah nye kut! hehe.  tp to be honest, yes, i am not that happy. 

family? a bit chaotic.  problemsss.  aku 3 beradik, masing2 ada masalah sendiri. our parents...yes they're a good parents.  cuma mereka tidak memahami sepenuhnya kut segala cabaran yang kami semua kena tempuh.  i mean....masalah org zaman moden skang mana la nak sama ngn zaman dulu2 kan.  even mereka makan garam dulu, but world always changing.  there's pro's and cont's.  perangai org skang pun tak sama ngn perangai org dulu2.  dulu tak ramai org jahat, skang ni, org baik pun sekelip mata boleh jadi jahat!  dan yang paling takut, kita tak boleh nak beza dah yang mana baik, yang mana jahat....nampak mcm sama je kan semua???  eh....terbebel merepek-repek lak aiii.

aku? ada terasa kecil hati sikit.  tp, never mind.  luka mcm mana pun, family stays forever.  dan aku sedar, like i have been hurting, i believe for sometime, i do hurted them too.  tak boleh nak fikir perasaan sendiri je kan.  jgn fikir diri sendiri tu baik dan teraniaya.  walhal, kita pun buat perkara yang sama juga pd org tu.  so, cure yourself.  you're not that good though dahlia!

post ni, aku taip dari kul 12.00tgh tadi...skang da pukul 3 lebih.  masih aku tak siap2 kan lagi.  bukan taip banyak sangat pun kan? tp tu la antara penyebab aku jarang meng update kan belog.  lembap nak mampus aku berfikir.  haha.  so skang ni aku kat ofis la maknanya.  dan dari pagi tadi lagi, aku tak buat2 keje.  bos takde, aku tak memang tak lepaskan peluang bersantaian sehabisnya.  =D kalau bos tau ni....hahahihihuhu.


k lah...bye!

Sunday, October 17, 2010

For Sale!



So...just a quick update after a very long time.  i wanna sell this item.  

brand : Sembonia
colour : yellow
size : 37 @ 6
price : RM180.00 (normal price at their outlet, definitely higher than what i give u all here)
condition : tip top! (i wore it once only)

reason for selling this? tersalah beli size.  sedih tau nak jual ni... =(  so, anyone interested? just email me... lil_d1511@yahoo.com or for frens yg sudi baca belog i ni, n those yg tau my contact number u can just give me a call or text me ya!  oh ye, the shoe's box will be included with the paper bag sekali...mcm beli baru kat outlet dia tu la.... that's all, tenkiu!~

Wednesday, September 29, 2010

boring time

hai kawan2 yg terbaca belog ini.  aku tgh boring + malassss.  so, boleh tak nak request kat korang supaya update belog korang byk2, supaya aku boleh baca? ngeeee... aku sendiri pun ada beberapa aktiviti yg nak di update, tapi takde mood lg.  baca belog org aku rajin la.   biar la korang rajin, aku malas takpe! wawawawaaa... k, daaaa!~

(sanggup tu wat entry semata-mata benda ni...tahapehapetah anak pakcik ahmad ni buat =D )

Friday, September 17, 2010

Al Kisahnya Aidilfitri...2010

Salam.............

i'm still on leave by the time i post this entry.  untuk tahun ni, cuti sempena raya amatlah panjang aku hamik.  sukeeee banget! from 8/9 - 19/9/10.  lame kan? ala, bukan selalu. =).  wondering apa yg aku buat cuti lelame ni ke? takde apa sgt pun.  mcm biasa je la blk kpg sebelum hari raya, lepas tu raya la seperti kebiasaannya.  tp time cuti ni lapang la sikit fikiran aku, tak yah nak fikir kena bgn pagi2 pegi keje! haha *saya memang pemalas nak bangun pagi*

here we go my journey :

8/9/10 (eh, baru perasan la...cantik tarikh ni rupanya...)
Pagi2 buta (buta tak buta sgt, ala2 rabun je ) for the first time after sahur, aku tak tido balik.  hehe.  sebabnya baru pagi tu la pun nak sibuk2 packing brg nak bwk blk kampung ye.  sejam jugak la aku ambil masa nak siapkan brg2 aku.  rs mcm nk pindah terus ke kampung pun ada....aku nye backpack, tak yah cakap la berat nye...lebih berat dari berat bdn aku kot! haha!  tu baru backpack, belum beg2 sampingan yg lain ye.  haih, kalau ade plan nak lari dari rumah, jgn la ajak aku ye..mmg fail la plan tu disebabkan oleh aku.  ye la, da semua benda aku nak bawak, nak lari cemane nye kan? =D  so, after that, terkocoh kacah aku mandikan diri and terus siap2 nak gerak blk kpg.  dlm kul 7pg aku da gerak balik da....seorang diri tau! well, as usual kan, 'seniman kembara jalanan' ber'musafir di aidilfitri'.  ahha ahhahahaaa poyo.

9/9/10
yey! dpt berpuasa bersama family akhirnya.  di hari terakhir berpuasa.  rindunya...  ada along n family, angah, and we have a special guest for this year celebrating eid with us....en saadiq.  cina muallaf.  abah and mak kenal masa pegi umrah thn 2007 dulu.  da 10yrs dia convert muslim.  convert atas kerelaan sendiri, tanpa sebarang sebab lain, especially for marriage purpose only.  dpt hidayah masa belajar di australia katanya.  he's 32yrs old and still single. anyone interested?  tgh mencari tu....heeee.  so, back to the point, starting 3pm aku da dipaksa menyebokkan diri di dapur tlg2 mak sediakan bahan2 masakan hari raya n berbuka.  aktiviti wajib setiap tahun.  sape lg yg ada selain aku seorang anak perempuan.  luckily this year, my sis in law pn ada.  so, terasa ringan sikit la bebannya.  tak la semua nak tuju kat aku je. heh.  thanx ye kak long! kalau boleh, raya la tiap2 tahun kat segamat....hahahihihuhu.  keje tak berhenti sampai ke tgh mlm.  kul 12tgh mlm okey! dapur tu je la tmpt aku ngan mak.  kul 1 pagi br dpt tidur.  tp mak lg kesian la....sbb dia yg masak, so lg byk benda yg dia kne wat.  every year pn dia la org yg plg lmbt tidur kalau memasak.  cian dia....dpt anak tak reti masak cam aku ni!

10/9/10
Hari Raya Pertama.  whole family sebelah abah berkumpul kat umah arwah pak andak.  tp aku notice thn ni tak ramai sgt, mungkin sepupu sepapat aku yg da senior2 tu masing thn ni tiba giliran beraya kat umah mentua agaknya.  takpela, pepun suasana tetap meriah and bising.  terutama bila tiba bab budak2 beratur nak salam kaut.  mmg sgt riuh.  =) u know wut, thn ni aku skip bg duit raya and sorang pun tak notice! nasib.... hahaha.  selalunya pantang nampak muka aku, serbu saja.  tp kali ni aku duk sorok2 kat hall belakang.  tu pasal org tak nampak.  haha.  tp mana yg dtg beraya di rumah aku lepas tu, dpt la duit raya.  takde la aku berniat nak mengkedekutkan diri kannn.  first day raya...rumah tak henti2 didatangi tetamu.  mmg la busy.  lpss 1 family, 1 faamily lain lagi yg dtg.  tender wat air, of course aku le yg take over.  sedia tu ini semua.... aiyakkkk.  sakit pinggang untuk hari itu! mlm tu pulak cpt2 siap nak keluar g beraya ngn family.  kitorg tak leh lengah2, nti br je nak jejak kaki kat tanah, da ada lg tetamu yg dtg....mmg mcm tu biasanya tiap tahun.  tp kali ni, berjaya g beraya!

Aidilfitri 2010


11/9/10
2nd day hampir sama seperti hr sebelumnya.  aku jd bibik kat dapur.  muka selebet je.  rambut pun serabai.  oh ye, 2nd day....my p0kcek dtg beraya umah!  dtg all the way from kuantan.  tq so much p0kcek bus0ok!  dtg bwk kwn2 dia skali, mana berani dia dtg sorang.  haha...  aku dlm keadaan comot g serve air kat diorg.  buat muka selamba sudah.  tak kuasa aku nak bercomel comelan.  sbb aku sgt penat.  sendiri mau ingat lah.  but before that aku sempat curi tulang jap...g kaco anak2 sedara aku bermain...  sempat snap pic selebet kami...

Lin, Afis & Qiddin (sila abaikan background yg tak indah itu)

Si chumel yg cum0t.  ini budak maaaanyak dia punya songeh.  rasa nak geget2 je dia neh! haiiii qiddin o0o qiddin nampak je suci kannnn...

tu dia...raksasa 'YaYa' dtg nak makan cikidin! aauumm...Lin si kakak yg kat belakang tu boleh lak wat2 control cun~

walaupun comot, aku ltk jugak gmba ni kat belog.  sebab gmba si Yaya yg tlg amik.  biar dia tgk hasil kerja dia bila da besar nanti...
tengok si qiddin...tu sebok nak kejar kamera tu jugak la tu.  nak wat main. ni hasil tangkapan Lin.
ni hasil kerja tangan nafis...aku lyn kan aje diorg ni.

12/9/10
rumah dah sunyi.  along and the family da balik ipoh semula.  budak2 yg 4 org tu da takde...senyap je rumah.  angah pun da balik melaka.  dia yg paling awal balik.  pada hal bujang tu.  lantak lah.  hari tu, aku da ada plan sendiri.  majlis pertunangan my bff masa sekolah STS dulu.  sebenarnya hari tu je, 2 org kwn sekolah aku bertunang serentak.  so, aku g rumah biha dulu then da petang aku g rumah yg sorang lg tu.  aku g ngn Ade and Meimei (my kazen).  sambil2 tu kitorang sempat la g beraya rumah2 kwn sekolah yg lain.  3-4 buah rumah aku pergi siang tu.  da lama aku tak pergi beraya ke rumah2 kwn sekolah.  last time, tak ingat bila.  so thn ni, dpt peluang tu.

masa majlis tunang cik B.  congrats!  i'll wait for ur big day....
sempat raya kat rumah syikin ismail.  she's going to get married this oct.  =) raya terakhir sbg org bujang yeh!
huih...banyak nye aku taip!!!  berapa punya panjang entri ni daaa..... k la. aku short kan story, sbb aku da boring and takut u all pun boring sama kannn.  =D  13,14/9/10 raya mcm biasa.  pastu 15/9/10 aku blk putrajaya.  saje blk awal,  taknak berebut jln raya ngn org lain.  aku nak lalui perjalanan yg tenang.  so skang ni, aku sdg berseorangan di rumah.  tu yg ada masa type post panjang2...hahahihihuhu. k la....how's raya?

Sunday, September 5, 2010

Eid-dul-fitr





 ramadhan will come to an end just in a few days.  pastinya aku akan merindui kehadirannya lagi.  pastinya aku berharap dapat menikmati keindahan bulan nya lagi di masa akan datang...

so, how was the puasa?  me...so far so good.  err...dlm so far so good tu, 6 hari jugak aku buang dlm tong sampah!  hehe.  aku harap dpt la nak puasa penuh sbb period aku this lately selalu dtg tak menentu.  kadang-kadang 2-3 bulan baru dia mengambang.  tp untuk bulan puasa ni, dia buat baik perangai pulak mengambang di minggu kedua org islam berpuasa...haiii....hancur harapan nak puasa sebulan penuh.  dan sebenarnya, masa awal2 puasa tu, aku ada la tanam azam.  azam apa? azam taknak mkn nasi sepanjang bln puasa ni.  result?  aku mkn nasi lebih dari bulan biasa.  so, next time tak yah la aku nak poyo2 tanam azam ke ape ke kan.  mmg tak jadi...sedih rasa.  

persiapan raya? heh.  mmg superb untuk diri sendiri je.  haha.  masa2 bujang ni aku manfaatkan untuk cantikkan diri sendiri je di hari raya.  sok lusa mana tau ada jodoh, get married and have a family, of course all the first thing comes in mind is family.  betul tak? masa tu takkan terfikir sangat untuk diri sendiri dulu.  mesti fikir anak-anak, suami..rumah...then settle all those thing, yg saki-baki tu baru untuk diri sendiri.  eh, betul ke? yg da berkeluarga...boleh tlg jawab kan? so as for me, tahun ni baju raya 2 pasang beli ready made sahaja.  handbag...haha...yg ni aku beli dua, tp satu da pakai.  malas nak tunggu raya.  =D kasut, 2 pasang, pun da pakai 1, malas jugak nak tunggu raya.  ala da dewasa2 ni, takde la rasa teruja sgt nak pakai benda2 baru untuk raya...as long as nampak cantik je bagi aku.  belasah je la.  even kalau takde baju raya pun, mana2 baju keje yg cantik gojes sgt tu, leh je pakai wat raya...bukan org kampung tau pun tu baju keje kan? 

emm..pe lagi? owh...selain penampilan diri, mak kat kampung awal2 da serah tender kuih raya kat aku.  dan aku da beli.  tak banyak, sket je.  2-3 jenis aje.  sebab mak yg pesan camtu.  Alhamdulillah! =D  and ada rezeki lebih di bulan ramadhan, aku sangat bersyukur.  di saat-saat aku kerisauan bajet raya yg tak mencukupi, dtg rezeki yg tak disangka-sangka.  so, aku beli baju raya untuk mak and abah. sepasang baju kurung untuk mak, t-shirt untuk abah.  ngat nak beli baju melayu, tapi tak sempat.  sorry abah.  duit raya? da siap tukar da.  dapat duit baru semua.  yey!  untuk askar-askar kecik aku yg 4 org itu dan untuk anak-anak buah sepupu sepapat ku yg aku tak pernah kira berapa org semuanya....  korang terima je la byk mana yg aku mampu bg yeh.  jgn byk komplen!!! haha.

so, sederhana je kan?  ye, jawapan klise yg sering org jawab bila ditanya mengenai persiapan raya....sederhana.  

last but not least, dengan seikhlas hati aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,Minal Aidil Wal Faiizin kepada semua yg mengenali aku, kwn2 yg tak berapa kerat yg sudi menatap isi belog aku ni (kalau ada), semoga aidilfitri disambut dgn meriah dan penuh kesyukuran.  aku minta maaf sekiranya ada yg tersalah dan tersilap sepanjang perkenalan kita semua. 

Dahlia Curry House...

wahhahaha...title mesti mau hebat kan!  mcm yo yo'o je aku nak bukak restoran nama Dahlia Curry House tu kan.  takde maknanya.  nak tau apa maknanya?  sila lihat di bawah ini :

yes!  my first time ever masak kari.  never in my life doing this cooking tau.  so, hari ini dalam sejarah aku masak sendiri kari pertama dalam hidup aku pada bulan puasa tahun 2010.  that's why aku post dlm belog ni.  mana tau akan2 dtg nti aku da expert, (thiiihihihi...) takde la aku lupa diri kan.  tgk balik gambar ni, betapa sememeh nya hasil kerjaku... kut ye sememeh pun, hias la cantik2 dlm pinggan ke pe ke...baru amik gambar kan..ni tak, tak nyempat2 dlm periuk tu jugak aku snap! haha.

the taste?  tak yah cerita la...mmg sedap! sedap untuk aku mkn sorang je la.  bg org len kang ada yg mati tercekik.  well, sebenarnya rasa dia so-so je.  hehe.  takpe, first experience.  next time, i'll improve yeh! go go dahlia.. =D  inisiatif untuk memasak tu da ada da skang.  dulu bapak la malasnyerrr.  well...persediaan.  apekah???  propa lebih aku neh...

p/s : err...pasal restoran Dahlia Curry House tu, sebenarnya ia memang wujud ye.  aku tak tipu.  ada terdapat di sekitar jln TAR K.L.  tak caya, g la survey sendiri.  (ada yg sanggup ke? takde keje kannn..)  tengok...ada org guna nama aku tak bayar royalti neh!!!  haa..mak ado...ko ado?

Tuesday, August 17, 2010

near to 'death'

as the above mentioned. am searching for survival right now. cannot state here what is that i'm facing, but it's kinda serious and i'm all alone. i'm praying for something good happen to me and i wish i could settle this without burdening anybody. Allah, please guide me. i will try whatever it may takes. i believe if i were really sincere in my doings, there are always be ways for me. You're the only one that i believed in, so that i will always remember, no matter how bad the path that i'm walking on i'll always can count on You. i will always be grateful for whatever You gave me wether it's good nor bad. and i will always believe there are something behind all those things that i have to understand and learn though it hurt me so badly. therefore, i'm begging You for strength to stand still and survive till the end!~

Sunday, August 15, 2010

51%



Menyinggah di belog cik puan zaa tadi.  found something interesting.  so, aku try buat jugak and the result is as above ye.  hehe... terima kasih kpd cik puan zaa di atas penemuan tersebut kerana, telah berjaya membuat aku membuat post entry kali ini.  kalau tak, mmg maleh je rasa nak mentulis.  ish..ish..ish...zaa, jauh nye tahap aku dan ko!~  ye2...aku admit la aku mmg pemalas!  obviously, i'm just half addicted to blog.  masih menjadi pengguna yg so-so aje.  tapiiiii....aku sgt suka being a silent-reader! so, how's the rest?

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Al Mubarak

Check out this SlideShare Presentation:

SELAMAT BERPUASA

wah..besar tajuk aku hari ni.  mestilah, setahun sekali berpuasa di bulan ramadhan, highlight mesti kena lebih dari yang lain.  sejak dari berlalunya bulan ramadhan yg tahun lepas lagi aku dah duk tunggu kedatangan ramadhan yg seterusnya.  hehe.  aku suka suasana berpuasa terutama sekali waktu2 nak dekat raya.  sangat suka!  even my raya maybe not as happening as others, tapi suasananya tu yg betul2 buat aku suka.  dgn iklan2 menyambut ramadhan, menyambut aidilfitri...pergi shopping2 untuk hari raya di waktu2 terakhir and all those raya song...  best.  cuma, bila dah tiba hari raya tu, hilang la segala keterujaan aku.  u know why? sbb lps tu da tak rasa lg da suasana2 tu untuk satu tempoh masa yg panjang. 

ok, aku sempat singgah belog kawan2 yg lain.  semua dah duk sebok ucap selamat berpuasa...selamat berpuasa...selamat berpuasa...jadi, aku pun taknak ketinggalan untuk ucap benda yg sama juga.  u all know la kan... =) so, bg yg da berkahwin aku baca la post2 diorg nak makan apa...nak masak apa semua.  dalam hati aku, wow!  terer nye diorg masak.  kalau aku yg masak, jadi terrorist yer.  haha.  happy for those yg dah berkahwin tu dapat menyambut ramadhan yg mulia ni di samping insan2 tercinta.  apa lg yg lebih baik dari itu kan?  tapi korg kene usaha lebih la kan dalam hal penyediaan juadah nye.  kalau mcm aku ni, hidup bujang makan untuk kenyang perut sendiri je, cari lauk 'tunjuk' kat bazaar putrajaya aje sudah.  ngeeee...itu pun duk kirim kat kat my housemate yg keje dekat ngn kwsn tu.  gila pemalas nyer anak dara.... =D  sahur? aku da bygkan, sepanjang bulan puasa ni, menu nye adelah.....roti or megi!~  ahhahahaaaaa

dan serentak dgn itu juga, terus teringat mak dan abah kat kampung.  rindulah nak puasa sama2 ngn parents aku.  rindu sangat.  since after SPM, tak pernah dah puasa sama2 ngn diorg sepanjang bulan ramadhan.  kalau ada pun, cuma balik sekejap waktu cuti sahaja.  uuuu...itu menambah kan lagi kerinduan.  really2 missed that moment damn much!  even, biasanya kami bertiga sahaja (masa tu all my bros da hidup sendiri di perantauan)  tapi bila masuk waktu nak prepare juadah berbuka tu la yg pentingnya.  hehe.  mak, rindu nye... =(

ok lah.  stop mengomel mcm mak nenek.  kang nangis lak ingat kat mak abah lagi...cemane la mereka berpuasa berdua ye......................without anak-anak disisi.  kalau u alls are the parents, what will u feel???

dudes, from deep within of my heart, selamat menjalani ibadah berpuasa dengan berhemah dan hayatilah segenap sudut keindahan bulan ramadhan al mubarak ini.  


Wednesday, August 4, 2010

Pot Luck

aiii...esok kat opis nak wat pot luck...tp aku rasa, aku neh bad luck...sbb da terlepas ckp nak bawak mihun goreng! mmg no big deal....tp yg jd mslhnye, nak masak sendiri tu la.  =). u know la, me and cooking? musuh tradisi dr dulu. hehe.  tak pernah nye berjaya aku memasak dgn sempurna, ini kan pulak nak bagi org lain makan......adoiyai...aku sangat takot hokey! so what's planning? aku nak mintak tlg cik bebeks la buat kan utk aku.  tp tak cakap kat dia lagi...kalau dia setuju, nasib baik lah.  kalau tak, hehehehe....wahai ofismate ku sekalian bersedialah untuk mem'bluek'kan mihun goreng aku tu ye.  takpe, i tak kecik hati punyerrr....haha!  just, tungguuuuuu

Thursday, July 29, 2010

our dinner

Tempat  :   Hotel Empress, Salak Tinggi
Tarikh  :  27th July 2010
Masa  :  6.00 p.m

Makan malam ni diadakan sempena meraikan kenaikan pangkat our 2nd bosses, T.H, T.Y and T.M.  di antara mereka hanya TM je yg dapat hadir malam tu.  takpelah, mungkin dia ada hal... =)  boleh dikatakan sebagai majlis perpisahan juga sebab tuan2 ni semua sudah ditukarkan ke tempat lain.  masa akan datang, tak tahulah akan dapat bekersama semula ke tak kannn....kehadiran miss F and miss N menyerikan majlis kami.  weee...  lama tak jumpa miss Nmiss F, kita da selalu jumpa di rumah yerrr....haha! sonok dpt jumpa your beloved ex boss semula???  =D  takde la meriah sgt, cuma mkn2 biasa je.  mcm berkumpul sedara mara tu.... haha.  apa yg penting dpt berjumpa, duduk borak2 bersama-sama kan.  kalau kat ofis protokol nak kena jaga, tp bila buat mcm ni, terasa lebih santai dan mengeratkan lagi silaturrahim...chewah!~  ok lah, cakap byk pun tak guna, nak upload gambar lah....


 hahahihihuhu...gmbar close up dekat!  pg2 lg kat opis td si zainal da bikin aku angin sbb dia g edit gamba ni lps tu letak as wallpaper.  pe yg buat aku hangin?  dia hitamkan gigi aku sebatang! kuang ajaq hang!!!



sebahagian dari ::kami::



aku interframe lagi....harussss lah! belog aku kannn...haha


the other half of ::us::  ... aaa yg kecik2 tu nanti, pelapis!



haaa...miss F,  scandalous???  



boss2 ::kami::


kami suka lelaki botak...kan miss F?  tapi, boboy? erk, takpe laa



gossip girls bak kata si N.  yg sorg lg tu, body guard kami.  'tough' kan?


our bosses.  TH tgh bg ucapan perpisahan sambil pegang kerusi.


our big boss!  tgh bg ucapan, sambil pegang kerusi jugak....


k, dah. bye!~

Sunday, July 25, 2010

26/7/2010 = 5 years

hahai hehei... just wanna tell...hari ni dah genap 5 tahun aku kerja sebagai penjawat awam.  lama ke 5 tahun tu?  tak la lama, tapi yg pastinya bukan freshie lg ye.  Alhamdulillah, i got a permanent and stable job during my early age of 20.  aku tengok ramai org yg masih berkejar mencari kerja tetap sekarang ni.  masing-masing berebut nak kerja, terutamanya kerja sebagai penjawat awam.  mana-mana yg dah bekerja dgn syarikat swasta dengan gaji yg lumayan pun masih juga lagi nak apply kerja kerajaan yg gaji ciput tu. (tapi faedah nye banyak tau...)  bila memikirkan itu, aku sangat rasa bertuah dan sangat bersyukur kepada Allah kerana telah memberi aku rezeki dan jalan yg mudah untuk ini.  sememangnya aku harus mengakui bahawa sememangnya aku tidak menempuhi sebarang kesukaran untuk mendapatkan kerja.  sesungguhnya mungkin ini yg telah ditakdirkan Allah sebagai rezeki untukku.  Terima kasih Ya Allah.  

walau bagaimanapun, jgn salah sangka ya.  bukan bermaksud untuk meninggi diri, walhal jawatan yg disandang sekadar jawatan bawahan saja.  sekadar melahirkan rasa kesyukuran supaya diri ini tidak mudah lupa dari mana datangnya semua ini.  walau pun mudah untuk aku dapat kerja, cabaran dan dugaan yg datang selepas itu adalah lebih sukar dan lebih susah malah tak pernah terjangka dalam kotak fikiran aku.  sepanjang 5 tahun ini telah banyak kesilapan yg aku buat yg tidak mungkin aku akan lupa.  sama ada dari segi profesional nya mahupun secara peribadinya.  dan siapa tahu apa akan jadi pada masa akan datang.  walau apa pun, aku hanya mampu berharap keadaan akan jadi lebih baik untuk aku dari masa ke masa. 

my saturday 24/7/10

that saturday, goin out with p0kcek.  hala tuju?  at 1st mkn2 pizza hut@ bb.  pastu pergi mentengok wayang di klcc.  tgk cerita INCEPTION. (haih..kenapa kena capslock ek??)  leodicap si ex hero of titanic belakon and marion cotillard (aku suka dia...pretty and her style always captured my eyes) pelakon yg lain2 mcm tak kenal sgt.  ramai yg nak tgk cerita ni sampai ada express lane untuk beli tiket dia.  so, my expectations must be high la kan.  ingat kan best gila...rupernyer, ia adalah satu cerita yg agak memeningkan motifnya.  mula cerita je pun da rasa pening.  agak lambat untuk aku faham cerita ni, tapi aku cuba faham jugak (sbb da bayar kannn).  cerita pasal teknologi untuk tanam idea dalam kepala otak org lain melalui mimpi yg diciptakan sendiri untuk dijadikan realiti...(kalau tak silap lah, sbb aku masih blur mengenai motifnya).  apa yg pasti ia satu cerita yg lebih kepada mimpi dalam mimpi dalam mimpi.  korang kira lah berapa banyak mimpi daaa...aku pun tak tau nak cerita.  tengok la sendiri.  lakonan so far ok.  cuma filem ini terasa agak berat la.  bg yang tak suka berfikir, tak perlu tengok ye.  my next aim is, SALT.  nak tengok sgt, tak tau la kenapa.  sebab da lama tak tengok cik puan bibir sexy angelina jolie tu berlakon agaknya.  and da lama tak tengok thriller action nyer movie.  slalu tgk kartun, romantic comedy, whatsoever.............hehe. so, hopefully it won't be disappointed. 

enough said bout movies... so after tengok the wayang, duk snap pic kat taman klcc tu jap.  jap je.  da tak minat nak lepak2 mcm zaman muda2 dulu..(eh, ade ke? ada...sekali dua je kut.)  pastu nek tren pulang ke kampung.  kampung baru la...heheh.  oh, lupa mention..me n pokcek klu nak g klcc tu mmg duk parking kat stesen putra lrt kpg baru tu then naik tren ke klcc.  nak memparking kat klcc sambil mentengok wayang, mmg mengadap la nak byr harga parking nye jap g.  mau lebih mahal dari harga tiket wyg tu kut.  haha. tp ni semua idea p0kcek la.  kalau aku, main bantai je, janji senang.  tp si p0kcek ni penjimat org nye....bagus2! tp jgn kedekut ngn aku sudah....k la...nak sebok2 ltk my new pic.  =) =D  (ada pic ngn pokcek, saje taknak letak...rahsia!!! wakkakakaaa...silalah muntah kalau mauuuu)

muka comot


i always look awkward and awful in most of my pics!


tgk la...dasar kayu tak reti posing, tp nak jugak pose...lantak le.


oh, gambar ini aku sukaaaa...xde la nampak fake sangat.  lallalala
(p/s: mcm mana nak hlg kan mslh hidung berkilat?)

folks...guess aku da mls nak bebel panjang2.  itu aje kemaskini untuk masa ini. bye!~

22nd Jul 2010

last thursday, ikut rombongan ofis ke balai berita NSTP, shah alam.  saje2 je.  mula2 tak terfikir pun nak ikut sebab aku sangka hanya pegawai aje yg boleh pergi.  then tgk org yg subscribe nama untuk pergi ada antaranya pegawai biasa je, aku pun subscribe la skali.  (lagi pun, bkn senang p.a cam aku neh boleh keluar ofis...hehe) over all, apa yg aku faham mengenai lawatan ini adalah tujuannya untuk mengeratkan lagi hubungan company dgn pihak media.  ye la, lepas2 ni apa2 function company yg penting2, yg besar2, senang la sikit nak dapat liputan media kut.  selain itu, segala penerangan yg diberi oleh encik tukang bagi penerangan bg pihak NSTP especially dr segi teknikal and proses buat surat khabar tu....erm, boleh dikatakan aku lost! haha!  ye la...byk sgt penerangannya, and penerangan tu mengenai benda2 yg aku tak faham langsung, mmg la aku blur gamaknye.  tapi berguna juga lawatan ini kepada diriku...dapatlah aku tgk tmpt diorg print newspaper yg tak terkira banyak nye tu.  mesin2 yg diorg guna...kertas2 yg diorg guna, semua2 lah. aku tak tahu mcm mana nak cerita lebih lanjut kerana aku sememangnya hanya bawa badan je ke sana dannn....kamera!  tapi gambar2nya semua tak cantik.  eh, ke aku je yg tak cantik sebenarnya?  apa2 lah...aku try la upload gamba ek.  sebabnya berukben ni mula wat hal balik ngn aku...so, tgk la klu aku berjaya upload.....

me n kak eza...kat belakang2 tu ada machine2. tp tak nampak kan. tu maknenya, aku lebih penting!


pegawai NSTP yg beri penerangan.  aku duk sengih cam kerang busuk kat belakang.  hehe


muka buat2 khusyuk dgr penerangan. padahal tak faham 1 apa pun!


nampak gulungan warna putih yg besar2 tu? tu la dia kertas yg digunakan untuk newspaper yg kita selalu baca tu.  setiap satu gulungan, beratnya mencecah bertan-tan tau.  so, kalau kat opis korang tak cukup kertas cuba try mintak kat sini...


sekali lg aku nyibuk buat2 dgr penerangan.  haha..pe2 je lah dahlia oi.


kami berdua ni sama je blur nye....

lebih kurang 2 jam kami di sini.  lastly, dpt la cenderahati dr pihak NSTP.  dia bg kami mousepad and notebook.  and some refreshment!  pastu terus balik ofis semula.  simple aje lawatannya.  k, that's all dude!

Monday, July 19, 2010

mak.....abah....

hari menggu yg lalu saya telah menelefon mak saya.  saya  mengaku sangat jarang saya menghubungi mak saya jika tiada apa2 kepentingan.  kami borak mengenai masalah2 keluarga kami...  saya dgr mak saya nangis... saya pun sebak dan nangis sama...  tak sangka saya boleh nangis sebab tidak pernah saya begini.  lepas tu, saya jd makin rindu dgn mak saya dan setiap kali saya teringat mak saya, saya sgt sedih dan rasa nak nangis lagi.....

saya sedar sebelum ni saya seolah-olah tidak menghargai mak abah saya.  tidak peduli kan mereka sangat.  tapi dalam hati saya, saya sangat SAYANG mereka,  tapi mungkin saya tak pernah tunjuk pun pada mereka.  hanya Tuhan yang tahu betapa sayang nya saya pada mereka walaupun saya selalu lawan cakap mereka, selalu main2 kan mereka.  selalu sorok segala benda yg saya buat...selalu membelakangkan mereka dlm setiap keputusan yg saya buat sejak saya menginjak dewasa...  tapi dalam hati saya.....sentiasa ada Mak dan Abah saya! 

saya tau saya bukan anak yg baik.  yg taat.  yg lemah lembut.  yg sopan santun.  saya ini kasar org nya.  mak saya selalu marah saya pasal perkara ni.  dia kata saya kasar sangat. sombong.  tapi setiap kali itu saya sentiasa dgn pendirian saya sendiri bahawa itu lah saya, walau apa pun, pucuk pangkal nya adalah keikhlasan hati masing-masing.  dan saya sangat berpegang teguh dgn pendirian itu dan berasa bahawa tidak kira apa pun yang orang kata, yang penting adalah niat di hati.  namun sekarang baru teringat betapa kasarnya intonasi saya sewaktu bercakap dengannya...  dan saya rasa bersalah.  mengapa baru sekarang? mengapa tidak dari dulu saya menyedari perkara ini?  oh, sebenarnya bukan saya tidak menyedarinya, cuma saya tidak mahu mengakui...  betapa tinggi nya ego saya.

saya sedang meniti hari-hari dan setiap detik di dalam hari-hari tersebut menambah bilangan usia saya dan seharusnya saya menjadi matang dari sebelum2nya.  dan semakin dewasanya saya, semakin tualah kedua ibu bapa saya.  selama mana lagi mereka boleh bertahan mempertahankan anak-anak mereka sekiranya kami ditimpa kesusahan?  saya dapat lihat wajah kerisauan mak saya setiap kali anak-anaknya ditimpa kesusahan, kesungguhan dan kepayahan mak saya mencari penyelesaian terhadap setiap kesusahan yg telah kami cipta di atas kesilapan diri kami sendiri....betapa kami mementingkan diri sendiri setiap kali membuat keputusan tanpa berfikir.  

hanya di sini saya berani luahkan apa yg terbuku di hati saya. perasaan saya kepada ibu bapa saya kerana tidak pernah terucap di bibir saya ini sendiri untuk mengatakan pada mereka bahawa saya SANGAT SAYANG Mak dan Abah.  tidak terlafaz kata-kata kesalan dan maaf dari mulut saya sendiri kepada mereka di atas setiap perkara yang saya lakukan yang telah menyakitkan hati mereka.

Mak, Abah...
ADIK MINTA MAAF ATAS SEGALA APA YANG ADIK LAKUKAN YANG MUNGKIN TELAH BUAT MAK DAN ABAH BERJAUH HATI SELAMA INI.  PERCAYALAH, SELEPAS ALLAH S.W.T. , MAK DAN ABAH ADALAH ORANG YANG PALING DEKAT DI HATI ADIK, YANG PALING MENYENTUH HATI ADIK!~

Sunday, July 18, 2010

my days...before

dear cik belog,

sepanjang kehilangan diriku dari menghiasi dadamu dgn cerita2 mengarutku adalah kerana aku sudah kemalasan dan mmg perangai buruk aku yg suka sangat bertangguh utk membuat sesuatu. setiap aktiviti yg aku lakukan selalu saja aku teringat utk diisikan ke dadamu yg semakin kosong ini, namun halangan nya adalah semata-mata kerana sifat burukku itu.  =(  tetapi kini aku kembali.  (sebab aku sdg perbaiki diri supaya jgn menjadi terlalu malas utk diri sendiri!)

ok, now let me tell you just what happened for the past few weeks.  (err...aku ingat2 lupa je ni pe yg aku da buat..hehe)  10 & 11/7/2010 - my p0kcek suda start class.  so, takde ape yg aku boleh buat, sbb tak boleh dating.  (menyampah ke??) tp, apa2 pun, aku mana boleh duduk diam.  tak dapat dating, kawan2 kan ada.... hehe.  so, drpd duduk saja di rumah aku pun ajak lah my housemate, cik huda keluar makan and window shopping di alamanda aje.  without telling my p0kcek plak tu.  pastu, nak dijadikan cerita, aku tlh ketertinggalan hp di rumah.  balik rumah hampir pukul 7p.m.  check2 hp, ada miss call dr p0kcek and sms.  aku baca sms tu... zuppppppp!!! sentap kejap.  rupa2nye dia nak ajk tgk wayang kul 6.30p.m.  skang kul 7... kelam kabut call dia balik.  off hp!~ wahhh...itu marah sgt la tu.  terus ajak cik bebek teman g umah si p0kcek kunun2 nak pujuk balik. (huhue....caya tak, aku buat keje tu??)  nasib baik dia ada kat rumah.  dan nasib baik tak kena sembur baekkk punya ngn dia.  (sng je nk pujuk dia ni rupanya... bagus, tak yah byk2 keje. =) )  pastu kitorg g mkn2 di bangi...aku angkut cik bebek skali.  dia pun bwk kwn dia...pastu round2 k.l jap.  balik rumah dlm kul 2.00a.m.  esok nya, kami seisi rumah dah janji ngn cik bebek utk membelanjai beliau sempena harijadi beliau yg baru berlalu.  dlm kul 3.00p.m menggerak2kan diri ke pizza hut alamanda (lagi...)  round2 alamanda (lagi...)  aku telah terbeli sepasang kasut (lagi...) haha!!!  pastu gedik2 aku nak pakai contact lense big eyes yg cam cik farra pakai tuh.  nak kaler cokelat cam dia gak...bergegas2 la ke warta bangi.  jumpa la benda alahnya...tapi takde kaler cokelat. aku beli jugak kaler grey.  yey! pakai lense da skang...but i think i am more likely to wear my spectacles back.  lebih selesa...biarpun ortodoks! =D  but so far ok la...still go on with my lense.

abes cerita the weekend...continue to the weekdays.  12 - 14/7/2010.  aku kena menghadiri kursus di kelantam.  Kursus Fungsi Pembantu Setiausaha Pejabat & Setiausaha Pejabat.  1st time jumpa p.a2 yg berkhidmat untuk JBPM dari segenap negeri di Malaysia ni.  baru la kenal muka sbb selama ni mungkin bercakap di telefon saja.  the course went well.  the facilitator did a good job.  tidak la sampai aku tersengguk2 sgt walaupun ada ketikanya bila time tajuk yg boring tu, mmg rs nak letak je kepala atas meja tu dan tido!  sepanjang di sana, kak ida (p.a bhgn. operasi) menjadi kwn baik aku....thanks ya!(sebabnya, aku ni anti-sosial) hoho...takdela sampai ke tahap tu kut.  mungkin aku sendiri yg tak pandai nak bergaul.  tapi takpe la, janji kita tak buat hal kannn.  and yg best nya kursus ni, ada sesi jalan2 and sopping2.  abes duit aku.  da la bajet tak banyakkk...haih!  nak tak nak, terbeli la jugak beberapa barangan.  pergi rantau panjang,  membeli...pergi wakaf che yeh, membeli...pergi pasar siti khadijah pun membeli....pastu duit da abes, telefon p0kcek maklum kat dia dah takde duit...ala, maklum je pun. heheheheheee

15 &16/7/2010 -  got back and work as usual.  org2 opis semua duk tegur aku nampak lain.  (sebab pakai lense kaler grey ni la...itu pun mau kecoh. ape da....)  takpe la, tadah je la muka untuk org belek ye.  artis kan...nak wat cemane. haha.  15hb tu sebenrnya, aku puasa.  tapi 'ter'buka sebab tn.gan bawak durian utk makan ramai2.... haha.  teruk la i!  ala, takpe...puasa ganti da abes. (alasan!)  nikmatnya dpt makan durian.  maklumla, org kampung...mmg camni la perangai.  sesetengah org tak suka makan durian kan? busuk katanya....oh, whatever!~  bg aku, bau dia tu la yg menyelerakan...nak buat perfume pun takpe! (gila...!) =D  .  16hb ada majlis penyampaian watikah kb52 dan perhimpunan bulanan.  part yg aku suka of course bab makan2.  jimat duit yg da kering dek sopping kat klantam tu.  tp that day, aku terasa agak sedih.  sebab bos2 yg kb48 kat bhgn korporat ni semua dpt naik pangkat, so diorg semua kena transfer la.  congrates for them on their promotion, but i'm sad on their transferation.  i'm saying this truly honest f.t.b.o.m.h.  sebabnya, diorg ni baik.  sporting.  and agak mudah la bekerjasama dgn diorg.  akan datang, yg menggantikan diorg tak tau la lagi mcm mana keadaannya kan. 

well....da abes sampai situ.  jumpa balik weekend.  17 & 18/7/2010.  surprisingly, aku tak buat apa2 dan tak pergi mana2!  eh, yeke? err...tak jugak.  hari sabtu petang, keluar jap je ngn cik farrah.  teringin makan yg manis2...hehe.  so, decide pergi secret recipe presint15 tu.  dapat la makan kek.  kitorg teringin nak makan choc chip walnut sebenarnya.  tp takde pulak.  so aku decide makan kek durian durian (tu tajuk dia..)  haih, durian lagi?  *wink!*  cik farrah mkn kek choc indulgence..ye, pilihan yg selamat.  and aku duk gatai tambah brownies walnut plak.  nak jugak walnut tu kannn.  oh, FYI kek durian durian tu tak best yeh.  tak yah mkn.  rasa mcm ais krim durian je.  lost my appetite! tp, hampir abes jugak aku makan! haha....  18hb, pun takde buat apa.  duk umah saje.  tapi, akhirnya terkeluar jugak....=)  sebab, nak hantar baju kat dobi and perut terasa sgt lapar, tapi malas sgt2 nak masak!  so pergi la cari mkn kat luar.  mkn nasi campur je pun kat bangi.  jauh kan cari makan?  lewat petang tu mcm lapar lagi.  cik huda duk bersungut2 nak makan kudapan2 la pe la...ngada2 tau dia ni...suh masak taknak! malas.... pemala-s tau kau huda...tak baik.  abes, aku pun sama je.  =D  tapi, aku gagahkan juga gi ke dapur.  wat cekodok.  u know what, for the 1st time aku buat cekodok yg mcm hampeh, tak jadi, hancur peroi! haha.  me vs cooking = i'm sucks!~  (cik huda tak tahu kisah ni) sebab dia duk diam dlm bilik.  so, acuan yg tak jadi tu ke tong sampah le jwb nye.  buat lagi satu.  yey, kali ni ok.  even tak sedap, tapi tahap boleh dimakan la ye.  haha...cekodok je pun.  failed!  lambat lagi la nak kawen gamaknya ni.   

ok lah....sekali update, aku himpunkan semua sekali.  jenuh la.  hehe.  tu la akibat bertangguh.  aku sedang perbaiki diri ni.  doa kan la aku dpt buang tabiat buruk aku ni secepat mungkin ye.  

oh ye, sebenarnya nak update letak gambar sekali...tapi, malas nak sedut dari laptop tu. (malas lagi...)  jadinye, aku membebel seorang diri je la ye wahai cik belog. daaaaaaaaaa



oh my....

hi cik belog!  sorry for my ignorance to u in this lil' while...  got no mood to update u.  i miss u but i just can't help myself for being too lazy, well u know me better rite?  so this i promise u, i'll get back to u later on yeh! daaa....

Monday, July 5, 2010

MALAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saya malas. saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas.  saya malas ape??? apeee??? saya malas??? saya malas keje!!!! uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

tapi...type perkataan Malas saya rajin.  yiiiihhhuuuuuuuuu...MALAS!~

Thursday, July 1, 2010

Relief!

Haaa...remember my last post? Bout new boss? So, i already knew the result.  Bos lama aku akan stay for another 4 months untill this november.  tp kesian la kat dia kene tanggung 2 kerja, 2 bahagian.  tp, takpelah...aku suke =) (selfish!) hehe.  after that november...going to get new boss.  tapi calonnye, aku da tau....dan aku lega sket la sbb bukan org yg aku tak nak tu!~  tak kenal sgt ngn bos baru tu tapi, ok la kut.  org kata jenis yg cool jugeks. =) weeeeeeeeeeee. k lah tu je. daaaa

Monday, June 28, 2010

Bos Baru

New boss is on the way!~  tak tau lg sape, tp rasa2 nye mcm da tau.  Bos lama de lagi ni.  but tomorrow akan dapat tau dia di transfer ke mana.  and tomorrw jugak aku akan dapat tau sape yg bakal gantikan tempat dia.  aku? walaupun tak rela, kena la relakan juga....aku bukan bos.  pecacai aje.  jadi, baik buruk yg dtg, suka tak suka, aku WAJIB kena sedar, it's out of my rights. 

So,  the conclusion is...kalau u rasa nak pilih2 dgn sapa yg u nak bekerja, or tak sanggup nak terima risiko dapat bos yg mungkin teruk dari yg sebelumnya, sila2 lah majukan diri dan jadilah bos kepada diri sendiri ya!~

aku nak sambung berfikir cara2 hepi kan diri bila dapat bos yg teruk.... chiow!!! =(

Sunday, June 27, 2010

Jgn Tido Lagi

Weee...title post aku biasa nye mmg lari dari intipati sebenarnya.  tapi, mmg aku belum tido lg ni.  it's 12.30 in the morning...and tomorrow i gotta work!  well, nak update belog nye pasal, bersengkang mata aku yeh! (sok, mata lebam padan muka ko...)

Hmm...takde nak cerita ape.  just nak masukkan gambar wedding2 yg aku da pergi sempena cuti sekolah.  tahun ni la yg paling rajin aku g kenduri kawen org rasanye.  lama dah tak buat keje ni.  maklumlah, aku pun bukannya selalu dpt undangan...hehe.  so sekali sekala pergi, nak la masukkan gambar..jd kan kenangan kan.  kenangan majlis sendiri belum menjelma lagi yeh.  tgh cuba nak amik berkat salam ngan pengantin la ni.  (owh...patut la aku rajin g kenduri kawen thn ni.  sedar diri semakin dipanjat usia yeh dahlia? =) wutever!)

1st week of June  - there u are my luvly cousin!  u look incredibly beautiful on ur big day.  congrats! (J.B)





19th June 2010 _ Kak Ayu's Wedding Kuantan.  Finally...u've find the right person for u.  happily ever after yeh!
 
26th June 2010 - Farah Diyana's Wed - Port Dickson.  Saya suka everything about ur wed.  theme colour, all the decos, gifts...mmg santekkk. termasuklah kamo0o! sweet, simply nice....gembira juga dapat jumpa a few friends a.k.a ex-classmates time study dulu. x0x0!

My bff's sis nyer wed, tak amik gamba ape pun sbb jadi org dapur je.  muka pn sgt selekeh, pakaian pun cam pekerja buruh.  hehe.  just being there because of olin requested so.  jd, tolong2 lah pe yg patut kannn.

k lah.  mata da menjerit minta ditidurkan!  till the next post ya! nitezzzzzzz....


Thursday, June 24, 2010

June 2010

Such a chaotic+tiring+fascinating+travelling month for me.  Kenduri kendara di sana sini.  Setiap hujung minggu for the whole of the month, baru aku perasan, aku mmg tak duduk rumah langsung!~  Dan bila terfikir balik, terus je rasa penat tu datang secara tiba2. (poyo!)  Minggu ni pun sama....ada kenduri lagi.  haiya...tgh berbelah bagi ni.  pergi ke tak?

1st week of June : Kenduri kawen my couz di JB.
2nd week of June : Kenduri kawen my bff's sis di Selayang.
3rd week of June : Kenduri kawen my ofismate di Kuantan.
4th week of June : Kenduri kawen my ex-classmate masa di Poli dulu, kat P.D and yet, yesterday my mak just called telling me that a kenduri yassin will be held on the same day.  (yg ni buat aku pening, planning nak g p.d tu mmg da lama....suddenly, mak tny nak balik kpg ke tak nak? so skang tgh fikir kene balik kpg la plak.  ayoyoyo!)

Memang la mak tak paksa suh balik...dia mcm tak kisah.  but then, u sbg anak kene fikir sendiri la kan.  lagi pun aku sedar...adik beradik tak ramai.  3 org je.  Along sah2 la tak balik.  Angah, huh...tak tau le.  walaupun dia bujang, rasanye hanya nampak muka dia kat kpg time raya je kut.  so, means hanya ada aku je la yg dia harap utk tlg dia kut? (bleh harap ke aku ni?  tp sian lak kat dia...surely byk keje)   :-(  uuu...dilema ni!  hajat di hati nak pergi kedua2nya....tapi, macam kelam kabut je nanti.

Since i'm not deciding anything yet, aku malas mau fikir!  let time goes by and see what will come in my  mind.  sekarang aku mau mengadu to my dearest boring blog yg aku sedang berasa sangat hodoh ni!  sebab? kulit muka aku tgh mengelupas2 dgn sgt teruk, mcm ular bersalin kulit!!!  ade lagi....kulit badan especially bahagian kaki dgn tangan, tumbuh biji2 mcm ruam gatal....dah macam kulit ayam!!!  i'm very worry hokey.  Semua ni mungkin gara-gara berseronok2kan di Gambang Water City masa pergi kenduri kawen kak ayu minggu lepas.  tidaklah aku menyalahkan tempat tu.  seronok jugak la gi situ.  tapi mungkin kulit aku  ni yg tak tahan agaknya.  yela, dgn selautan manusia berendam dlm air yg sama, takkan u expect air tu bersih kan?  pastu dgn berjemur2an di bawah panahan cahaya matahari yg terik.  mmg sunburn la.  dan silap aku  jugak la kan, da bwk sun protection tu, tapi lupa nak pakai.  pdn muka ko dahlia! haha!  org len yg pergi bersama aku pun, kena jugak, tapi tak seteruk aku kut?  hai la nasib badan.  so what should i do yeh? have to go to clinic or  not?  ke nak tunggu for a few more days, just to see how worst it's going to be?   dilema lagi....

hmmm, dlm keadaan yg mcm ni, cemane nak gi kenduri yeh?  tak vouge da vast la i! haha!! (ade hati lg tu...)   dalam duk fikir kenduri kendara, bulan jun ni jugak buat aku berdebar yg tak best.  u know why?  my big boss da dapat surat diwajibkan hadir untuk majlis penyampaian watikah!  uuu....means that i'm gonna lose him very soon.  he'll be transfer due to his promotion.  yes, good news for him la sbb dapat naik pangkat, but bad news for me sbb dia boss aku yg the best so far.  nak tunggu pengganti yg akan datang, tak tau la dpt yg mcm mana pulak.  dgr2 calon2 yg disebut semuanya yg menakutkan jerrr.  hate them!!!

k lah...aku kalau membebel, mcm biasa la..mesti panjang tak hengat punyerrr.  so i put an end for this post here. bye!

Monday, June 21, 2010

singgah jap

FYI, keje aku agak banyak neh...tapi tetap mau singgah belog ku ini.  bukan pe, stress la ngadap kertas2 yg bertaburan ni.  so aku cari sedikit ruang utk menenangkan keadaan sekejap.  nak update aktiviti hari minggu yg lepas di kuantan, tapi nanti2 la yeh.  chiow!~

Monday, June 14, 2010

Penat lagi...

aku da mula rindu pada hujung minggu yg tenang.  da lama sangat rasanya tak berhari minggu di rumah saje.  uuuu...i miss my time!~  bulan 6 ni terutamanya, mmg la ramai org buat keje kawen.  aku....walaupun aku tak port langsung bab2 nak pegi kenduri kawen org, for this year, aku rasa cam penuh jadual.  tu sumer dek kerana kazen2 aku yg single mingle over the past few years sudah membesar dgn pantas sekali dan semuanya sudah bersedia untuk menjadi bini org.  makanya, terpaksa la aku yg masih available ini mengavailable kan diri on their big day.  sampai ke hujung tahun ni tau beraturnya tugasan aku untuk berewang2ngan.  i just got back from kenduri kawen si kakak kpd my BFF.  dr jumaat mlm aku duk umah dia smp la mlm smlm.  pastu just got information from  my mum yg anak pak anjang aku  nyer kenduri lak bln 10 ni diikuti ngn anak chutam bln 12.  aduiii...tu sume keje tu...keje....huhue.  mak, sila jgn tanya ye bilakah akan tiba giliran anak mu ini....  

oh ye....this week pulak giliran my ofismate, merangkap pemangku CC di ofis kami (hehe..jgn mare kak ayu).  Semoga semuanya berjalan lancar untuk kamu.  Insya-Allah kalau ada rezeki akan muncul lah muka rupawan ku ini di rumah mu di balok, kuantan itu.  the week after that, my ex-classmate masa kat poly.  will be held at p.d.  tak tau le pegi ke tak.  sebabnya, dia invite thru fb je.  aku lupa drop alamat kt inbox dia.  hmm, biasanya klu invite2 thru fb ni, aku wat bodo je.  haha. (sowi...neva meant to do so, cuma tak rasa diri ini penting je...)  yg ni, plan2 nye mcm nak pegi wit my housemate sume... tp, biasalah anything could change kan.......tp tempatnya menarik tu.  sambil2 g tgk org kawen cecantek, bleh la kami berjalan-jalan di tepian pantai juga kan? =D

k lah.  aku dr hr tu lagi duk potpetpopet bnd yg tahhapehape.  tp takpela kan. nama pon belog aku! hahaha!!!

Tuesday, June 8, 2010

Got Back!

hollaaa... i'm back from leave!~  seperti yg sudah dijangka, cuti ku mmg tidak berasa macam cuti.  penat hokey!  blk ke kpg hr jumaat.  pg sabtu da bergerak ke melaka g hambik anak bujang kesayangan mak abah tu dulu sebelum zasss ke jb.  (klu aku tau, baek aku tak yah blk kpg, mintak diorg hambik aku kat putrajaya je kan??? biasalah dahlia, ko kan mcm anak terbuang sket!)  ke jb untuk attending my couz wedding, so bl da sampai sana takkan la nak duk goyang kaki plak kan.  bertolong melolong lah kami...  santak sampai ke hampir subuh br dpt tido.  (ada kejadian yg tak diingini berlaku ke atas my couz, tp mls nak cerita..hehe.  tp mmg kesian la kat dia n her FIL)  so far the next day tidaklah berlaku perkara yg bukan2 lagi, everything goes smooth.  Alhamdulillah, and once again, congrats to u sis kerana sudah berjaya menjadi bini org. semoga diberkati sehingga ke anak cucu yeh.  my time, i believe,  insya-Allah.... will come soon.  pls pray for me ya!~  lepas diorg da siap sanding manding...majlis selesai, kitorg siap2 nk balik la.  lepas maghrib kunun nye nak gerak.  sekali kereta abah rosak plak...tak leh start.  aduiii...aku da duk fikir klu tak balik mlm tu jugak, cemane la aku nk balik putrajaya esok nye pulak.  lama jugak stuck kt tmpt parking tu.  aku duk tepi jln tu sambil berkipas2...aku mls nak bising2 mcm mak.  aku duk diam je sambil berkipas cam mak ayam.  haha.  lama jugak sementara tunggu my abah n my bro n pak sedara, abg sedara etc...bertungkus lumus nak bg kereta tu hidup....  at last, Alhamdulillah bleh hidup.   risau plak nak jln jauh dgn keadaan kereta yg mcm tu, tp terpaksa la kan.  kitorg tawakal je semoga sempat sampai ke destinasi...melaka....hanta my bro dulu.  pastu baru gerak balik ke segamat.  sampai dlm kul 1 pagi.  mata aku da mcm kene gam...tak leh bukak.  besoknya, petang baru aku bergerak pulang ke putrajaya.  drive sndiri...cukuplah malasnya aku nk memandu jauh2.  nasib baik aku bawak kaset (kaset??? ye kereta aku masih guna kaset ye kawan2!!) BSB.  haa...seee...kaset backstreetboys tau.  aku ni oldies org nya.  da la guna kaset, lagu2 boyband zaman tuk kaduk punye pulak tu.  hehe.  ada aku kesah? aku suke jerrr.  seronok dgr blk lagu2 diorg.  terbuai-buai aku dek teringat kenangan zaman2 remaja.  =D  tu nasib baek aku tak jumpa kaset no doubt aku.  ntah mana peginya.  tiba2 rasa ralat pulak.    aku sampai putrajaya dlm pukul 5 lebih.  so, that's the end of my journey during my so-called holiday.  and now, here i am...at the office desk again  for the next 10-20 years more maybe???  sesungguhnya aku sudah mula boring!

Wednesday, June 2, 2010

Blood Donor

yey...hari ni aku tlh melakukan 1 lagi perkara yg aku tak pernah buat langsung dlm hidup aku sebelum ni.  Derma Darah!  kedengaran biasa je la bg org lain.  mmg no big deal pun, tp aku suke sbb aku buat benda yg aku tak pernah buat.  entah kenapa tiba2 tergerak hati pula nak menderma darah... mungkin sebab aku jenis yg suka mencuba kut.  and ramai je org yg da derma darah, so why not me? say thanks to bomba putrajaya sbb adakan kempen derma darah ni sebab kalau nak tunggu aku yg pergi sendiri ke hospital untuk menderma darah, memang tak la kut.  haha.  aku  mmg da lama hantar nama ke pihak yg uruskan kempen ni tapi aku mmg lupa langsung bila tarikhnya. (sebenarnya, aku main bg je nama...pastu mmg aku tak 'port' da..hehe)  pastu pagi tadi...one of my ofismate ingatkan aku.  aku agak gelabah la jugak.  bkn pe, da di psiko dek bebudak ni...diorg kata nti rasa lapar la, pening2 la...jarum kecik la, jarum besar la...hiv la (melampau betul!) hampir2 aku nak tarik balik keputusan nak derma darah tu tau!! diorg neh..tak baik tau!  tp disebabkan semangat inkuiri yg sangat menebal dalam diri, nak juga rasa cemane proses derma darah tu, aku redah semacam je.  hehe.  ngatkan saket...tak saket pon! rasa nak wat lagi la di masa akn dtg..


aku duk khusyuk baca mende ntah...poyo je serius.  bur0k rupe....


dodok atas kerusi sebelum dibaringkan.  ketika ini masih ramai lg yg duk psiko kat aku.  tp...hati ku waja! haha


seee....i'm cool!!  bleh jalan lah ngn korang nye psiko tu...ahha ahahha

Wednesday, May 26, 2010

bb oh bb

apo kono eh ekau neh??? asyik probs loading pages yo...marah boto den!  maxis pun 1 hal...mmg la u tawarkan harga yg murah n org ramai tertarik.  tapi u nyer servis pun hagak2 la, jgn la smp xleh nk guna lngsng.  we all pun fhm la bila da langgan bnd yg murah, xleh nak expect dpt servis mcm yg mahal.  but we're paying.  jgn smp we feel like we're paying for nothing! even murah, it's still money.  at least, we still have to get benefit from it even not that much.  hai...pe la naseb org yg tak berkemampuan like me, byr ttp byr...hampes ttp hampes... dem!~ k la, membebel pepanjang pun, things not changing.  jnji dpt lepas hangin aku ni pun jd la....

Tuesday, May 25, 2010

-NA-

rasa macam da lama tak update belog ni, tapi bila semak semula, baru seminggu je rupanye... (siap cek dalam kalendar tau) =D.  takde apa pun yg menarik untuk di taip.  cuma tiba2 aku terasa nak hamburkan perasaan perasan aku di belog boring tapi bermakna utk aku ni.  oh ye, last weekend, not much thing i do.  mcm biasa je.  selalunye, klu buat perkara2 yg biasa je pun, aku rajin gak nak cerita kan...tp kali ni, entahla tak berminat pula aku nk bercerita.  not a great weekend i guess.  

Dah 2-3 hari aku terasa sgt malas bekerja...da la mmg tak rajin sgt pun, tapi ditambah-tambah lagi perasaan malas tu.  Mungkin sebab da lama aku tak take leave kut.  last cuti ms my bro get engaged on April, eh jap.... (cek kalendar lagi..) on March la!!! now it's going to be June...no wonder semangat nak kerja tu makin pudar. otak aku ni rasa berat, wat keje pun makin lembap...(yes, i admit aku mmg seorg yg agak lumpy...tapi this lately lagi slow!~) pada rakan-rakan ku, semua da banyak kali aku ulang pasal aku da lama tak cuti ni, diorg pun da tak kuasa nak dgr kut...haha.  Nak apply cuti, tapi mcm takde tujuan and terasa mcm membazir lak cuti aku.  Dan aku baru je apply cuti for next week... tak lame pun.  2 hari je, tu pun sebab my couz wedding at jb which will be guarantee that am gonna be very exhausted sebab aku kne balik kpg dl kt segamat then smbg journey to jb and from jb transit to segamat dulu, baru aku balik smula ke putrajaya ni.  k, itu cerita kerja.

Soal hati....ececeh!  perkara ini telah menambahkan lagi perasaan tak best aku dlm minggu ni.  pasal pe, tak payah cerita la.  tapi sangkut dgn perasaan perasan aku la... (ape ni dahlia??? ayat ntah hape2... *suka hati aku la! pbbttt!*)  banyak benda aku fikir ni.  ala benda2 simple je pun, tapi ia sgt menganggu fikiran.  i really hate it.  kenapa la aku tak leh throw away je perasaan ni dari menganggu fikiran and kehidupan aku?!! my brain keep telling to myself, no no no...my heart keep saying the other way. i want ....! i want ....! i want....!
and this morning i heard something.  something yg membuatkan perasaan hati aku semakin parah which makes me have to put an end to it.  knowing that u will never be able to get what u want even u've put all your effort on it, is a feeling that kills u in a very hard way.  nampaknya, dalam masa beberapa lama ni, aku akan terpaksa bermati-matian melawan perasaan hampa aku ni.  dan pastinya, aku akan terpaksa juga memulakan proses memotivasikan diri sendiri untuk kesinambungan hidup aku yg seterusnya.  so, what about my dreams? should i go on with it?  huhue....ia mmg tak pernah padam pun selama ni.  cuma matlamat tu kena bertukar kut.  hahah.  whatever it is, don't count on ur dreams!  dreams are beautiful but it just beautiful in its way...

k la...byk benda da aku merepek ni.  sekadar untuk mengurangkan rasa gundah di hati...hehhhehehe. chiow!~